Feiten en fabels: veelgestelde vragen over lenzen

Kan ik met mijn lenzen in zwemmen? En hoe zit het met douchen?

Nee. Zelfs het schoonste zwembad bevat bacteriën, en hetzelfde geldt voor jacuzzi's, meren, rivieren of de zee. Zelfs kraanwater bevat bacteriën. Bacteriën en lenzen zijn een slechte combinatie die kan leiden tot infecties, irritatie en zelfs zweren op uw oog.

Kan ik water gebruiken om mijn contactlenzen te reinigen?

Nee. Zie hierboven over de gevaren van besmetting door het gebruik van iets anders dan lenzenvloeistof voor uw lenzen.

Kan mijn lens achter mijn oog verdwijnen?

Nee. De structuur van uw oog maakt dat onmogelijk. Soms is het lastig om uw lens te vinden als die onder uw bovenste ooglid is gegleden. Maar een goed verlichte spiegel, een paar keer met de ogen knipperen en een beetje geduld bij het rustig verwijderen van uw lens, kan dat vergemakkelijken.

Wat moet ik doen als ik mijn lens laat vallen?

Reinig en desinfecteer uw lens altijd grondig met schone lenzenvloeistof als die op de grond of op uw kleren is gevallen. Ga, wanneer u uw lenzen eruit haalt, zo dicht mogelijk bij een wasbak of tafel staan, zodat u de lens gemakkelijk kunt vinden als u hem laat vallen. Vergeet niet om eerst de stop in de wasbak erop te zetten. Een donkere doek of handdoek in de wasbak leggen voordat u begint, kan helpen om een gevallen lens terug te vinden.

Hoe weet ik of mijn lens binnenstebuiten is gekeerd?

Leg de lens op uw wijsvinger. Bekijk hem. Is hij holrond met de bolling aan de onderkant, zoals een schaal? Als dat zo is, dan is het goed! Als die gewelfd (bolrond) is en de randen naar uw vingers ombuigen, dan is uw lens binnenstebuiten gekeerd.

Wat moet ik doen als mijn ogen gaan branden of pijn doen door mijn lenzen?

Dat kan soms een teken zijn dat er iets mis is, maar het kan ook zijn dat er iets onder uw lens zit. Haal uw lens eruit, en reinig en desinfecteer hem grondig. Als u nog steeds ongemak voelt nadat u de lens weer hebt ingezet, haal hem er dan uit en controleer hem zorgvuldig. Er kan een scheur in zitten, of er is, zelfs na het reinigen, iets aan vast blijven plakken. Als dat zo is, gooi de lens dan weg en probeer een nieuwe. Als u na deze stappen of wanneer u geen lenzen in hebt nog steeds last hebt van uw oog, draag uw lenzen dan niet meer en ga direct naar uw oogspecialist.

Kan ik lenzen dragen als ik een bifocale bril heb?

Ja. Contactlenzen zijn ook verkrijgbaar met “multifocale” recepten. Ze helpen mensen die zichtcorrectie nodig hebben voor zowel bij- als verziendheid.

Hoelang kan ik mijn lenzen in hebben?

Volg altijd het advies van uw oogzorgspecialist over het draagschema voor uw lenzen. Draag ze nooit langer dan voorgeschreven. Dat is slecht voor uw ogen en voor de prestaties van de lenzen.

Kan ik nog steeds make-up gebruiken als ik lenzen draag?

Ja. U moet alleen een beetje voorzichtig zijn bij het aan- en inbrengen van beide. Doe eerst uw contactlenzen in, zodat er geen olie of vuil van uw make-up via uw vingers op uw lenzen terechtkomt. En vergeet niet: was altijd eerst uw handen!

Schaden lenzen mijn ogen?

Miljoenen mensen dragen elke dag op een veilige manier contactlenzen. Met de juiste verzorging en aanpak van uw lenzen moet u in staat zijn ze zonder problemen te dragen. Maar contactlenzen zijn medische hulpmiddelen en kunnen alleen worden voorgeschreven en afgegeven door een geregistreerde oogzorgspecialist. Draag nooit contactlenzen van welk type dan ook zonder het er met uw oogspecialist over te hebben gehad en een recept te hebben gekregen.

Kan ik met mijn lenzen in slapen?

Niet alle contactlenzen zijn goedgekeurd voor langdurig of nachtelijk gebruik. Vraag uw oogzorgspecialist welk draagschema voor u is voorgeschreven.

Kan ik oogdruppels gebruiken?

Alleen gewone bevochtigingsdruppels. Gebruik geen normale receptvrije oogdruppels tegen rode ogen als u lenzen draagt. Zoek druppels die speciaal bedoeld zijn voor lenzendragers of vraag uw oogzorgspecialist druppels aan te bevelen.

Welke lenzenvloeistof moet ik gebruiken?

Zoek lenzenvloeistof met “multifunctioneel” op het etiket. Met deze types lenzenvloeistof kunt u uw lenzen reinigen en desinfecteren.