Voordat u uw lenzen voor het eerst inzet:

  • Houd uw bril altijd bij u. Soms wilt u uw ogen even rust gunnen zonder lenzen en dan kunt u maar beter uw bril onder handbereik hebben.
  • Houd een voorraad lenzenvloeistof achter de hand. Wacht niet tot u er aan het eind van de dag achterkomt dat u geen lenzenvloeistof meer hebt. En gebruik nooit water om uw contactlenzen te reinigen! Daardoor kunnen ze verontreinigd raken en uw ogen schaden.
  • Was uw handen altijd met gewone zeep en droog ze goed af. Zo zijn uw lenzen makkelijker aan te pakken, en voorkomt u dat ze bezoedeld of besmet raken met bacteriën. Gebruik zeep die “olievrij” is.
  • Negeer ongemak niet. Als uw lens pijn veroorzaakt, kan dat betekenen dat er een vuiltje onder uw lens is gekomen of dat er een ander probleem aan de hand is. Verwijder, reinig en desinfecteer de lens altijd eerst, en controleer hem op krassen of breuken voordat u hem weer inzet.

First lens Daglenzen indoen

Bekijk de instructievideo daglenzen indoen 

Firt lens Maandlenzen indoen

Bekijk de instructievideo maandlenzen indoen 

5 stappen om uw lenzen in te zetten

Stap 1: Was altijd eerst uw handen.
Als u uw handen met een olievrije zeep wast, kunt u voorkomen dat bacteriën onder uw lenzen komen en blijven de lenzen vlek- of olievrij.

Stap 2: Begin altijd met hetzelfde oog.
Net als uw brillenglazen zijn uw linker- en rechterlens verschillend gemaakt zodat u de beste zichtcorrectie in elk oog hebt. Begin altijd met dezelfde lens, zodat u ze niet per ongeluk verwisselt. Tip: Als u rechtshandig bent, begin dan met de rechterlens. Als u linkshandig bent, begin dan eerst met de linkerlens.

Stap 3: Haal de lens er voorzichtig uit.
Leg de lens op uw vingertop en houd die in het licht zodat u hem duidelijk kunt zien. Zit de bolling aan de onderkant, zoals een schaal? Dan bent u er bijna! Controleer hem op scheuren of krassen, en reinig en desinfecteer hem met lenzenvloeistof. Dan bent u klaar!

Stap 4: Zet de lens in.
Gebruik uw vrije hand om uw bovenste ooglid omhoog te trekken. Gebruik de middelvinger van de hand waarmee u uw lens vast hebt om uw onderste ooglid omlaag te trekken. Met de lens op uw wijsvinger plaatst u de lens in uw oog. Zodra hij erin zit, kijkt u van links naar rechts om de lens goed op het gekleurde deel van uw oog te krijgen. Zorg ervoor dat de lens helemaal op uw oog zit, zodat hij er niet uit kan vallen.

Stap 5: Knipper nu met uw ogen en u bent klaar.
Knipper gewoon normaal met uw ogen en kijk in de spiegel. Als alles er goed uitziet en goed voelt, gaat u genieten van een brilvrij, duidelijk zicht en begint u uw dag!

Contactlenzen inzetten is in eerste instantie geen natuurlijke handeling. Als u er problemen mee hebt, onthoud dan deze tips:

  • Contactlenzen kunnen blijven plakken. Als uw vingertop nat is, kan uw lens eraan blijven vastzitten in plaats van in uw oog achterblijven. Probeer uw vingers dan aan uw pols te drogen, zodat de lens gemakkelijker loslaat. Maar als uw oog droog is, blijft de lens er ook niet aan plakken. Gebruik 1 of 2 bevochtingsdruppels om uw ogen weer vochtig te maken en probeer de lens er opnieuw in te zetten.
  • Houd beide ogen open wanneer u uw lenzen inzet. Het is verleidelijk om een oog te sluiten om u te concentreren op wat u doet, maar uw ogen werken samen. Als u een oog sluit, vernauwt het andere zich, waardoor u minder ruimte overhoudt om de lens erin te zetten.
  • Let op wat uw ogen u vertellen. Ongemak kan een teken zijn dat uw lens er niet goed inzit, dat er een vuiltje op de lens zit of dat uw oog onvoldoende zuurstof krijgt. Als u ongemak ervaart, verwijder de lens dan, controleer hem op krassen of breuken, en reinig en desinfecteer hem vervolgens voordat u hem weer inzet. Als het ongemak aanhoudt, draag de lenzen dan niet langer en bespreek het met uw oogspecialist.