Wat is Acanthamoeba keratitis?

Dat verwijst naar een zeldzame oogontsteking die vreselijke gevolgen kan hebben, zoals het verlies van een oog of permanente blindheid.

Volgens het Amerikaanse CDC is het Acanthamoeba-geslacht een alomtegenwoordig microscopisch organisme dat te vinden is in de grond en in meren. Deze organismen zijn echter ook te vinden in zwembaden, bubbelbaden en zelfs in drinkwater.*

Veel mensen worden blootgesteld aan deze organismen, maar slechts een paar raken ermee besmet omdat ze vaak wegspoelen bij het wassen. Infectie met Acanthamoeba keratitis kan optreden na snijwonden of ander letsel aan het oog, blootstelling aan besmet water of slechte hygiëne bij de verzorging van de ogen.

Wat zijn de symptomen van Acanthamoeba keratitis?

Symptomen van Acanthamoeba keratitis zijn onder meer de volgende:

  • Gevoeligheid voor licht en overmatig tranen
  • Troebel zicht met rode, pijnlijke ogen
  • Gevoel dat er iets in uw oog zit
  • Hevige hoofdpijn

Als u last hebt van een van deze symptomen, negeer ze dan niet. Bel direct uw arts. Geef aan dat en waar u hebt gezwommen. Alle informatie die u kunt geven, kan helpen.

Er zijn behandelingen voor Acanthamoeba keratitis, maar vroegtijdige diagnose is van essentieel belang.

Wat kan ik doen om de kans op besmetting met Acanthamoeba keratitis te voorkomen?

Letsel aan het hoornvlies (de doorzichtige koepel die uw oog bedekt) in combinatie met blootstelling aan het Acanthamoeba-geslacht - vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem - kan volgens de Amerikaanse Academy of Ophthalmology leiden tot een infectie met Acanthamoeba keratitis.**

Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen voor goede hygiëne aangezien Acanthamoeba keratitis zowel mensen met als zonder contactlenzen kan treffen.

Als u contactlenzen draagt, kunt u de kans op infectie met Acanthamoeba keratitis verlagen door de volgende tips te volgen:

  • Wrijf en spoel uw contactlenzen altijd af als u ze reinigt
  • Hun lenzenbewaardoos minstens elke drie maanden moeten vervangen
  • Gebruik altijd verse lenzenvloeistof - gooi geen oude lenzenvloeistof bij nieuwe
  • Volg altijd de aanbevelingen van uw oogarts voor lensverzorging
  • Een paar euro's besparen door uw vervangingsschema of de houdbaarheidsdatum van uw lenzenvloeistof te rekken is het risico gewoon niet waard.
  • En zoals we in ons artikel over niet zwemmen met contactlenzen in hebben aangegeven, ga ook niet douchen met contactlenzen in. Zelfs kraanwater direct uit de kraan bevat verontreinigingen die achter uw lenzen kunnen achterblijven.

Miljoenen mensen dragen elke dag op een veilige manier contactlenzen. Er is echter wel een reden waarom uw oogarts u richtlijnen geeft voor lensverzorging. Volg ze en geniet van de vrijheid die contactlenzen kunnen bieden.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

*Centers for Disease Control and Prevention

** De Amerikaanse academie voor Oftalmologie

More Articles