Uw ogen zijn een van uw belangrijkste organen. Uw ogen laten u niet alleen vormen en diepte en talloze kleuren zien, maar helpen ook de lichtsignalen te reguleren die ervoor zorgen dat uw biologische klok goed blijft lopen.

Uw ogen zijn ook een van de kwetsbaarste delen van uw lichaam en hebben uw bescherming nodig om uw gezichtsvermogen te behouden en te verbeteren.

Misschien bent u zich er wel van bewust dat u altijd een beschermende bril moet dragen als u bijvoorbeeld hout bewerkt of in de tuin werkt. Er zijn echter nog meer manieren om uw ogen elke dag te beschermen en ze gezond te houden.

Uw ogen tegen de zon beschermen

Zoals alle energiebronnen is ook de zon van levensbelang voor u, maar hij kan ook ernstige schade toebrengen. Ultraviolette (of uv) straling brengt veel gevaar met zich mee dat zonlicht kan aanrichten, door uw huid en ogen te verbranden en langdurige schade te veroorzaken als u die niet beschermt.

De uv-stralen van de zon zijn een duidelijk en aanwezig gevaar als u op een zonnige dag op het strand bent, maar kan net zo schadelijk zijn op bewolkte dagen en op sneeuw, dat licht in uw ogen weerspiegelt.

Bescherm uw ogen tegen de zon en uv-schade:

  • Draag buiten altijd een zonnebril met uv-bescherming van goede kwaliteit
  • Draag een hoed of een pet met een brede klep, en neem pauze in de schaduw
  • Kijk nooit recht in de zon, vooral niet met een verrekijker of bij een zonsverduistering

Bescherming tegen overbelaste ogen

Soms zijn wij degenen die het grootste gevaar vormen voor onze ogen. Oververmoeide ogen zijn vatbaar voor oog- en gezichtsproblemen op korte en op lange termijn. Beperk overbelasting van uw gezichtsvermogen en houd uw ogen gezond door:

  • Tijdens computerwerk pauzes te houden. Elke twee uur een pauze van 15 minuten uit de buurt van uw computer te houden, en laat uw ogen elke twintig minuten even rusten door rond te kijken.
  • Uzelf van goed licht te voorzien. Uw ogen hebben genoeg licht nodig om te lezen en te schrijven, achter de computer te werken of televisie te kijken. Bij weinig licht of in het donker moeten uw ogen harder dan normaal werken en raken ze overbelast.
  • Vaak met uw ogen te knipperen om uw ogen te verfrissen en te bevochtigen.
  • Door een geschikte bril of lenzen aan te schaffen. Als u een bril of contactlenzen draagt, zorg er dan altijd voor dat de sterkte nog steeds goed is voor uw ogen en voor het soort werk dat u doet.
  • Goede luchtkwaliteit om u heen. Houd droge ogen op afstand, en verbeter uw gezichtsvermogen door het gebruik van een luchtbevochtiger, de temperatuur aangenaam te houden en rook en andere verontreinigers te mijden.

Wees slim! Ga regelmatig naar uw oogarts en zorg goed voor uw ogen zodat ze gezond blijven.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles