Welke voedingsmiddelen zijn goed voor ons gezichtsvermogen? Velen onder ons proberen gezond te eten om af te vallen en in vorm te blijven, maar ons gezichtsvermogen is ook belangrijk. Houdt elke dag wortel de opticien uit de buurt?

Laten we feiten van fictie scheiden en juiste informatie over vitaminen voor de ogen bespreken.

Wortels en voeding voor de ogen

U hebt vast weleens gehoord dat wortels eten helpt om uw gezichtsvermogen te verbeteren. Maar is dat slechts een mythe die ouders overal ter wereld hun kinderen vertellen zodat ze meer groenten naar binnen werken? Niet echt. Paps en mams blijken gelijk te hebben. Grotendeels althans.

Vitamine-A en het gezichtsvermogen zijn sterke bondgenoten. Wortels bevatten veel bètacaroteen en vitamine-A, die kunnen bijdragen aan de gezondheid van uw ogen en een geweldige bron van vitaminen voor de ogen kunnen zijn voor maculadegeneratie en staar.

Rodopsine is ook overdadig aanwezig in wortels. Rodopsine is een paars pigment dat ons helpt bij weinig licht te kunnen zien. Zonder genoeg rodopsine zouden we 's avonds niet goed kunnen zien, zelfs niet bij een wolkeloze hemel en een heldere volle maan.

Dus dan is deze vraag onvermijdelijk: kan 's ochtends, 's middags en 's avonds wortels eten je buitengewone krachten geven om op pikdonkere avonden als een uil te kunnen zien? Nou, nee. Ook al leveren wortels nuttige vitaminen voor uw ogen op, ze veranderen u niet in een superheld. (Maar uw huid kan er wel een beetje oranje door gaan kleuren als u er te veel van eet!)

Het verhaal maakt een interessante wending, want de mythe van de wortels en gezichtsvermogen vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Destijds was er een groot voedseltekort, maar wortels waren er in overvloed. De Britse Royal Air Force schreef het beter kunnen zien van de vijand in het donker toe aan het eten van wortels. Dit gerucht werd op gang gebracht om meer mensen wortels te laten eten. Vandaag de dag gaat dit aan het gezichtsvermogen gerelateerde praatje nog steeds rond, en zoals we al zeiden, zit er wel een kern van waarheid - ook al is het enigszins overdreven - in.

Nu u meer weet over wortels en uw ogen, vraagt u zich vast af hoe het zit met andere vitaminen voor uw gezichtsvermogen.

Andere belangrijke vitaminen die goed zijn voor uw gezichtsvermogen

U vraagt zich, net als zovelen, vast af of vitaminen werken voor het gezichtsvermogen. Het simpele antwoord is, zoals we al zagen bij vitamine-A in wortels, ja... maar in variërende mate. Er zijn vitaminen voor verlies van gezichtsvermogen die u kunt innemen, maar geen daarvan levert wonderbaarlijke resultaten op.

Genoeg vitaminen binnenkrijgen is op elke leeftijd belangrijk, vooral natuurlijke vitaminen uit uw voeding. De functies van vitaminen zijn talrijk. Hun nut ligt voor de hand. Om u te helpen hebben we besloten een lijst te maken van andere vitaminen, hun nut voor uw ogen en in welk voedingsmiddel die volop aanwezig is.

Vitamine-C voor ogen

Vitamine-C is een krachthonk op gezondheidsgebied. Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.

Vitamine-E voor de gezondheid van het oog

Afhankelijk van welk onderzoek u leest, kan vitamine-E ook dienen als een geweldige antioxidant en als middel tegen staar en maculadegeneratie. Vitamine-E is te vinden in veel noten, zoals amandelen, pinda's en pijnboompitten, en ook in gedroogde abrikozen en zonnebloempitten.

Luteïne tegen het ouder worden

Luteïne is een voedingsstof die te vinden is in kool, spinazie en in het loof van knolrapen. Het zit ook in onze netvliezen, dus is het een belangrijk deel van een gezond gezichtsvermogen. Van carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine (ja, dat is een hele mond vol!), krijgt u geweldige antioxidanten binnen en ze kunnen helpen tegen leeftijdsgebonden gezichtsproblemen, zoals staar en maculadegeneratie.

Zoals we hebben gelezen, kan het eten van de juiste vitaminen voor het gezichtsvermogen een prima afweer zijn tegen gezichtsproblemen die vaak op latere leeftijd optreden. Hoe oud u ook bent, wees proactief als het gaat om uw gezondheid. Vergeet niet dat gezond eten goed voor u is! Verse groenten en fruit voorzien u op natuurlijke wijze van de vitaminen die nodig zijn voor een gezond zicht, en ze zijn nog lekker ook!

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles