Myopie of “bijziendheid”, zoals het velen het noemen, is een oogafwijking waarbij u voorwerpen van dichtbij wel duidelijk kunt zien, maar veraf zien ze er wazig uit.

Deze afwijking komt redelijk vaak voor, en veel mensen die het hebben, hebben dat niet direct door, omdat de voorwerpen om hen heen niet wazig zijn.

Het lezen van een boek of menu lijkt ook in orde. Maar dat bord in de verte... Dat lijkt niet helemaal scherp.

Oorzaken van bijziendheid

Myopie heeft doorgaans een erfelijke oorsprong.

Als u bijziend bent, let dan vooral op vroegtijdige tekenen van progressieve myopie bij uw kinderen. Het is belangrijk om hun ogen regelmatig te laten testen, aangezien veel voorkomende bijziendheid doorgaans in de jeugdjaren begint. Veel kinderen met myopie ontwikkelen het op jonge leeftijd. Elk jaar wordt het erger totdat ze begin twintig zijn.

Er zijn andere redenen voor de ontwikkeling van bijziendheid. Kunt u zich nog herinneren dat uw ouders u zeiden dat u nooit te dicht bij de televisie moest zitten? Urenlang achter de computer of bij weinig licht lezen - alles wat uw ogen vermoeit - kan een rol spelen.

Niemand weet nog wat de precieze oorzaken van myopie zijn, maar we hebben er wel al veel over ontdekt.

Het probleem met myopie treedt op wanneer licht dat in uw oog schijnt, voor het netvlies valt in plaats van erop, zoals zou moeten als het oog normaal werkt. (Als het licht achter het netvlies valt, heb u last van verziendheid. Lees daar hier meer over.)

Dus nu we wat meer weten op de mogelijke oorzaken van myopie, wat kunnen we eraan doen?

Behandeling voor myopie

Zoals u misschien al hebt geraden, is een bril voor bijziendheid één manier om het wazige zicht in de verte te corrigeren. Als u ouder bent dan 40, hebt u misschien multifocale lenzen nodig, zodat u zowel voorwerpen veraf als dichtbij, zoals de ochtendkrant, scherp kunt zien.

Velen kiezen voor contactlenzen voor bijziendheid. Er zijn lenzen die zowel bij- als verziendheid corrigeren. Als u een actief leven leidt, en veel sport of liever contactlenzen lenzen draagt in plaats van een bril, bespreek dan met uw oogarts wat uw mogelijkheden zijn.

Corrigerende chirurgie voor myopie is ook een mogelijkheid. Bij een LASIK-behandeling voor bijziendheid geeft laser uw hoornvlies een andere vorm, zodat licht dat in uw oog schijnt, valt zoals het moet. Niet iedereen komt hiervoor automatisch in aanmerking. Dat hangt van uw ogen af. Wees er ook op bedacht dat veel verzekeraars deze procedure niet vergoeden, omdat ze die als een cosmetische ingreep beschouwen.

Myopie bij kinderen

Zoals we al aangaven, is bijziendheid vaak erfelijk. Als u kinderen hebt, en u hebt myopie, kunt u dat doorgeven aan uw kinderen. Dat is uiteraard niet uw schuld, maar u moet wel letten op de tekenen (hoofdpijn, dichter bij voorwerpen staan om ze te lezen, vermoeidheid door de inspanning die de ogen moeten leveren, etc.).

Ga, zoals altijd, naar uw oogarts en plan geregeld een afspraak in.

Als uw kind myopie heeft, gaat dat niet gewoon weg. Vaak wordt het slechter tot hij of zij de tienerjaren ontgroeit. 

Er is discussie over de vraag of jongere kinderen meer tijd buiten zouden moeten zijn, weg van de televisie en videogames, om bijziendheid bij kinderen te verminderen.

Naar een park gaan of buiten spelen kan een geweldige manier zijn om een hechte relatie op te bouwen en misschien ook wel goed zijn voor de ogen van uw kinderen.

Bel uw opticien als het gezichtsvermogen van uw kind wazig lijkt. Als u er geen hebt, vraag uw familie of vrienden om iemand aan te bevelen. Het is niet nodig om wazig te blijven zien!

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles