Als u ouder bent dan 40, kunt u het gevoel krijgen dat uw armer langer zouden moeten zijn om een menu of krant goed te kunnen lezen. Als dat zo is, dan heten wij u welkom in de wereld van presbyopie.

Kort gezegd, is presbyopie een oogafwijking waar iedereen last van krijgt als ze 40-45 jaar oude zijn. Dan beginnen voorwerpen van dichtbij er wazig uit te zien.

Om het boek dat u probeert te lezen, scherp te zien, moet u uw armen veel verder van uw ogen af houden. Natuurlijk hebben uw armen ook maar een beperkte reikwijdte.

Dus wat kunt u eraan doen om presbyopie te corrigeren? Lees snel verder!

Een goede definitie van presbyopie

Zoals we al hadden aangegeven, treft presbyopie ons allemaal - 100% - op een bepaalde leeftijd.

Het komt vaak voor en is gelukkig gemakkelijk te corrigeren. Maar u vraagt zich vast af wat presbyopie veroorzaakt dat het halverwege de 40 optreedt. Het antwoord volgt hier.

In onze ogen, direct onder de iris, zit een kristallens. Die helpt licht in onze ogen te breken, of af te buigen, en door te laten naar het netvlies. Dat is bijna te vergelijken met een cameralens die zich scherp stelt. Naarmate we ouder worden, verliest de kristallens zijn elasticiteit, en dat wordt steeds erger totdat u begin 60 bent. Daardoor kunnen uw ogen niet meer zo goed scherp stellen zoals ze dat ooit deden toen u jonger was.

Nu vraagt u zich misschien af of er oogoefeningen zijn voor presbyopie, zodat u kunt voorkomen dat dit gebeurt.

Helaas zijn die er niet.

Maar u kunt wel stappen ondernemen om het probleem te corrigeren als het optreedt.

Presbyopie corrigeren

Als u of een familielid last krijgt van afwijkingen, zoals symptomen van presbyopie (misschien een wazig zicht of moeite met scherp stellen op voorwerpen van dichtbij), ga dan naar uw oogarts.

Vergeet niet dat tenzij de persoon in kwestie ouder is dan 40, hij of zij geen last heeft van presbyopie. Het zou hyperopie of “verziendheid”, zoals velen het noemen, kunnen zijn. De symptomen lijken op elkaar, maar de afwijking is anders. (Lees meer over hyperopie.) Astigmatisme kan ook een mogelijkheid zijn.

Als u zeker weet dat u presbyopie hebt, is het tijd om uw opties na te gaan om het te corrigeren.

Een bril voor presbyopie

Afhankelijk van uw afwijking hoeft u uw bril misschien alleen op te doen als u gaat lezen. Daarom noemen veel mensen dit soort brillen een “leesbril”. Maar als u die niet op wilt zetten als u ergens bent? U zou ook het volgende kunnen overwegen:

Contactlenzen voor presbyopie

Multifocale contactlenzen helpen niet alleen om tekst dichtbij en veraf te lezen, maar ook om uw bril in uw zak te houden. De siliconenhydrogel contactlenzen zijn veel comfortabeler en kunnen langere tijd worden gedragen dan die van een decennium geleden.

Refractiechirurgie

Er zijn ook chirurgische opties die u kunt overwegen om de afwijking te corrigeren. Een LASIK-behandeling of CK (conductieve keratoplastiek) kan een oplossing zijn voor monovisie voor presbyopie. In principe dient één oog voor het scherp stellen op voorwerpen veraf en het andere voor alles wat dichtbij staat.

Klinkt dat gek? Dat is het niet echt.

Als we het weer gaan vergelijken met een camera, is het een beetje alsof u twee lenzen gebruikt: één telelens voor veraf en een macrolens voor kleine voorwerpen dichtbij. Er zijn ook monovisiecontactlenzen voor presbyopie die hetzelfde werken.  

U hoeft zich niet naar te voelen als u presbyopie hebt. Dat gebeurt ons allemaal en, zoals we al aangaven, zijn er diverse manieren om het te corrigeren. Als u ouder bent dan 40 en vraagt u zich af of u last hebt van presbyopie, maak dan nu een afspraak met uw opticien.

De afwijking wordt er alleen maar erger op, en u hoeft echt niet te kampen met hoofdpijn en de problemen die gepaard gaan met een wazig zicht. Neem vandaag nog stappen om uw wereld weer scherp te zien.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles