Overweegt u om met uw contactlenzen in te gaan zwemmen? Niet doen.

De Amerikaanse optometristenvereniging en de Amerikaanse FDA adviseert niet het water in te gaan als u contactlenzen draagt. Dat geldt voor meren, de zee, zwembaden, bubbelbaden en zelfs douches.

Waarom niet? Het water kan onzichtbare bedreigingen voor uw ogen bevatten. Verschillende micro-organismen kunnen achter uw contactlenzen blijven hangen en schadelijke effecten hebben.

Een van deze bedreigingen is Acanthamoeba keratitis (ah-can-tha-moe-bah kehr ah tie-tus). Het Acanthamoeba-geslacht is een alomtegenwoordig microscopisch organisme dat te vinden is in de grond en in meren. “Keratitis” verwijst naar een ontsteking van het hoornvlies.

Volgens de AOA veroorzaakt Acanthamoeba zelden infecties. Maar als Acanthamoeba keratitis wel toeslaat, kan het resultaat bijzonder ernstig zijn en zelfs bedreigend voor uw gezichtsvermogen.*

Symptomen die door de AOA geregistreerd, zijn onder meer:

  • Een rode, pijnlijke oogontsteking
  • Wazig zicht met het gevoel dat er iets in uw oog zit, tranende ogen en gevoeligheid voor licht
  • Een doorgaans lange periode met rode, geïrriteerde ogen, zelfs nadat u uw contactlenzen hebt uitgedaan.
  • Organismen, zoals Acanthamoeba, spoelen doorgaans uit uw ogen als u uw contactlenzen niet in hebt. Maar ze kunnen u wel infecteren, zelfs als u uw contactlenzen niet draagt.
  • Gebruik geen kraanwater water om uw contactlenzen af te spoelen of in te bewaren

Er is een reden waarom we contactlenzen die we eruit halen en weer in doen, moeten reinigen en desinfecteren met de juiste producten die door uw oogarts zijn voorgeschreven: zo verwijdert u organismen en houdt u uw ogen gezond.

Wrijven en afspoelen levert de beste resultaten op, zelfs als u lenzenvloeistof gebruikt waarvoor u niet hoeft te wrijven. Gebruik deze methode.

Wegwerpdaglenzen kunnen het risico van oogontstekingen verlagen. Maar wees erop bedacht dat het dragen ervan het risico van een infectie niet volledig wegneemt. Het dragen van wegwerpdaglenzen helpt u wel op andere manieren, zoals het niet dagelijks hoeven schoonmaken en elke dag een nieuw paar in hebben.

Volg altijd de aanbevelingen van uw oogarts op voor het dragen en reinigen van uw contactlenzen. Doe geen moeite om een paar euro's te besparen door restjes lenzenvloeistof bij nieuwe te voegen.

De AOA adviseert ook om uw lenzenhouder elke drie maanden, of eerder, te vervangen. Houd die uit de buurt van een toilet en houd de doos tussen de schoonmaakmomenten door open en droog.

Goede hygiëne is belangrijk als u contactlenzen draagt. 

Vraag uw oogzorgspecialist naar richtlijnen voor lensverzorging

Uw opticien is er voor meer dan alleen maar nieuwe lenzen voor u voorschrijven.

Stel gerust vragen over richtlijnen voor het dragen van contactlenzen als u iets niet begrijpt wat uw oogarts u vertelt. En als u pijn in het oog krijgt, neem - ook al draagt u contactlenzen of niet - direct contact op met een medische specialist.

U hebt maar twee ogen. Zorg er goed voor.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

* De Amerikaanse optometristenvereniging

More Articles