Of u nu pas contactlenzen hebt of ze al jaren draagt, deze tips over hoe u contactlenzen inzet kunnen helpen om problemen met contactlenzen te voorkomen waar sommige lenzendragers mee te maken hebben gehad.

Zorg voor voldoende lenzenvloeistof 

Wacht, tenzij u daglenzen draagt, niet tot het eind van een lange dag om erachter te komen dat u geen lenzenvloeistof meer hebt. Als u een voorraad achter de hand hebt, hebt u daar geen last van.

Dat is vooral van belang omdat u elke keer dat u uw contactlenzen aanraakt, verse lenzenvloeistof hoort te gebruiken. Gebruik nooit kraanwater om uw contactlenzen te reinigen. Daarin kunnen verontreinigingen en hardnekkige, besmettelijke micro-organismen zitten.

Tips voor het inzetten en eruit halen van contactlenzen

Was en droog uw handen voordat u contactlenzen inzet of eruit haalt

Wat op uw handen zit wanneer u uw contactlenzen aanraakt, komt in uw ogen terecht. Was uw handen met antibacteriële zeep en droog ze goed af voordat u uw contactlenzen aanraakt. Gebruik geen crèmezeep of zeep op basis van olie of lotion voordat u uw contactlenzen aanraakt, aangezien die uw lenzen vuil kunnen maken of er een olieachtige laag op kunnen achterlaten.

Begin altijd met hetzelfde oog om uw lens in te zetten

Begin altijd met hetzelfde oog als u uw contactlenzen inzet. Dan is de kans dat u de lenzen per ongeluk verwisselt, kleiner. En ja, net als uw schoenen, verschillen uw rechter- en linkerlens.

Leg uw contactlens op uw handpalm

Houd uw contactlens in uw handpalm op zijn plek. Als u de lens tussen uw vingers houdt, is de kans groter dat u er een kras op maakt met uw vingernagel. Nagels kunnen het oppervlak van de lens beschadigen en zijn bovendien een rijke bron van bacteriën.

Haal uw contactlenzen eruit als u pijn hebt of er last van hebt

Haal uw lenzen eruit als ze pijn beginnen te doen of droog en onprettig aanvoelen of als mensen gaan opmerken dat uw ogen rood zijn! Pijn en ongemak zijn vaak het teken van uw ogen om aan te geven dat iets problemen veroorzaakt. Als dat herhaaldelijk gebeurt, ga dan naar uw oogarts om te kijken of uw contactlenzen nog wel geschikt zijn voor u.

Houd uw bril bij de hand

Als u uw bril meeneemt, vooral tijdens de vakanties, kunt u uw ogen laten rusten als dat nodig is. Wanneer het dragen van contactlenzen pijnlijk is of onprettig voelt, moet u ze uitdoen. Het komt dan goed uit als u uw bril bij de hand hebt.

Zet altijd een zonnebril op, zelfs als u contactlenzen draagt met uv-bescherming

Zelfs contactlenzen met uv-bescherming blokkeren niet alle uv-stralen die schadelijk zijn voor uw ogen. Een zonnebril met uv-bescherming helpt om de belasting en schade voor uw ogen en gezichtsvermogen te verlagen. Bespreek met uw oogarts met welke buitenactiviteiten u zich bezighoudt, zodat hij of zij kan bepalen aan welk risico u zich blootstelt en op basis daarvan de juiste bescherming voor u kan aanbevelen.

Koop contactlenzen van erkende leveranciers

Wilt u uw contactlenzen online kopen? Controleer de verkoopplaats. Sommige lenzen die via het internet worden verkocht, zijn niet altijd door de juiste kanalen goedgekeurd. Bovendien moeten niet-corrigerende contactlenzen en die met sterkte worden voorgeschreven door een oogzorgspecialist, die ervoor zal zorgen dat de lenzen passen en ook let op de gezondheid van uw ogen.

Onthoud dat als u goed voor uw contactlenzen lenzen zorgt, u ook voor uw ogen zorgt. Bespreek de aankoop van contactlenzen altijd met uw oogarts, en hoe u ze draagt en verzorgt om uw ogen gezond te houden.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist..

More Articles