Contactlenzen eruit halen kan een ontmoedigend vooruitzicht zijn voor mensen die pas lenzen dragen.

Zelfs doorgewinterde lenzendragers kunnen zich aanpassen aan iets nieuws irritant vinden. Wat kunt u eraan doen?

Ontspan! Alles wordt gemakkelijker als u het een paar keer hebt geoefend. En dat geldt ook voor het eruit halen van lenzen. Ga niet zitten kniezen als u er in eerste instantie wat moeite mee hebt. Dat is volstrekt normaal.

Om u op weg te helpen hebben we een paar tips voor het eruit halen van uw contactlenzen die de procedure iets soepeler laten verlopen.

Voordat u contactlenzen eruit haalt

Een van de belangrijkste zaken die u zich vast nog herinnert over het eruit halen van uw contactlenzen, is om altijd eerst uw handen met water en zeep te wassen. Droog uw handen af om de hoeveelheid water die op uw lenzen terecht kan komen, tot een minimum te beperken.

Een andere belangrijke tip voor het eruit halen (en inzetten) van contactlenzen is om telkens met hetzelfde oog te beginnen. Dat verlaagt de kans dat u ze per ongeluk verwisselt. (Vergeet niet dat uw contactlenzen, net als uw schoenen, uit een linker- en een rechterlens bestaan.)

Contactlenzen eruit halen

Bent u klaar om uw contactlenzen eruit te halen? Laten we maar aan de slag gaan!

 • Ga, vooral in het begin, voor een goed verlichte spiegel staan.
 • Kijk omhoog.
 • Gebruik de wijsvinger van uw niet-dominante hand om uw bovenste ooglid omhoog te trekken.
 • Gebruik de middelvinger van uw dominante hand om uw onderste ooglid omlaag te trekken.
 • Knijp de lens voorzichtig tussen de vingertoppen van uw wijsvinger en duim om hem omlaag uit uw oog te halen. Vouw of knijp niet onnodig hard.
 • Leg de lens in de palm van uw andere hand.

Dat was het! Het is zo gemakkelijk om te doen.

Contactlenzen reinigen

Niet goed met uw contactlenzen omgaan en ze niet goed reinigen zijn belangrijke oorzaken van oogontsteking en andere problemen. Als u geen daglenzen draagt, is een van de beste dingen die u kunt doen om uw ogen en zicht te beschermen ervoor zorgen dat het reinigen onderdeel wordt van uw dagelijkse gewoonten.

Contactlenzen snel en eenvoudig reinigen. Het enige wat u moet doen:

 • Zodra uw lens op uw handpalm ligt, knijpt u er schoon lenzenvloeistof boven uit.
 • Wrijf de lens ongeveer 30 seconden met uw vingertoppen.
 • Herhaal dit bij de andere kant van de lens.
 • Leg de lens in uw lenzenhouder, dompel hem onder in schone lenzenvloeistof en sluit hem af.

Hebt u moeite met het eruit halen van uw contactlenzen?

Houd hier rekening mee:

 • Kunsttranen of bevochtigingsmiddelen kunnen het gemakkelijker maken om de lens van uw oog te halen. Droge ogen laten de lens alleen maar nog meer op het oog plakken.
 • Soms hebt u een aanpassingsperiode nodig als u net contactlenzen draagt over bent overgestapt op andere. Geef uzelf genoeg tijd om uw lenzen er rustig zonder haast uit te halen.
 • Schuif de lens naar uw oogwit, vooral als u bang bent voor ongemak. Als u de lens naar uw onderste ooglid trekt, kunt u hem er ook van uw oog tillen.
 • Druppel als de randen van de lens aan elkaar plakken, wat schone lenzenvloeistof op en wrijf ze zacht over elkaar heen tot ze van elkaar loskomen.
 • Als u moeite blijft houden met het eruit halen van uw contactlenzen moet u dat met uw oogzorgspecialist bespreken. 

Vergeet niet dat alle contactlenzen uiteindelijk kwetsbaar zijn. Bovendien zijn het medische hulpmiddelen. Het opvolgen van de onderhoudsinstructies van uw oogzorgspecialist en van de fabrikanten van uw contactlenzen en lenzenvloeistof is van groot belang voor de gezondheid van uw ogen en uw gezichtsvermogen. Begin nooit met contactlenzen en stap niet zomaar op andere zonder uw oogzorgspecialist te raadplegen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

More Articles