Naarmate materialen en ontwerpen van contactlenzen verbeteren door technologie genieten dragers meer flexibiliteit en hebben ze meer keuze. Steeds meer kunt u kiezen uit contactlenzen die passen bij uw levensstijl. Dat zijn onder meer langdurig draagbare contactlenzen die u langer in uw ogen kunt laten zitten, zelfs als u slaapt.

Hoe weet u of langdurig draagbare contactlenzen geschikt zijn voor u? We nemen met u langdurig draagbare contactlenzen door en waar u aan moet denken bij de vraag of ze geschikt zijn voor u.

Wat zijn langdurig draagbare contactlenzen?

Langdurig draagbare contactlenzen zijn meestal contactlenzen die maximaal zes nachten en zeven dagen ononderbroken kunnen worden gedragen. Met de komst van siliconenhydrogel lenzen, die veel beter zuurstof door de lens naar uw ogen doorlaten, zijn er nu ook langdurig draagbare lenzen die maximaal 30 dagen onafgebroken kunnen worden gedragen.

Het belangrijkste criterium voor een langdurig draagbare contactlens is zuurstofdoorlaatbaarheid. Als u slaapt, kan uw hoornvlies alleen zuurstof dat het nodig heeft om gezond te blijven, uit de bloedvaten in uw oogleden halen.

Zou ik langdurig draagbare contactlenzen kunnen dragen?

Moderne lenzen, voor die van siliconenhydrogel, laten weliswaar meer zuurstof door, maar voor alle lenzen geldt dat ze de doorstroom van zuurstof ook in enige mate blokkeren. Hier zijn een aantal aandachtspunten voor de vraag of u echt baat zou hebben bij langdurig draagbare contactlenzen.

Voordelen van langdurig draagbare contactlenzen

Langdurig draagbare contactlenzen kunnen heel nuttig zijn voor:

 • Mensen met een onvoorspelbare of bijzonder actieve levensstijl.
 • Voor mensen met bijzondere beroepen die niet altijd de mogelijkheid hebben hun lenzen goed te reinigen, zijn langdurig draagbare contactlenzen die langere tijd in kunnen blijven, een uitkomst. 
 • Sommige problemen met binoculair zicht, zoals amblyopie, kunnen beter worden opgelost met onafgebroken zichtcorrectie.
 • Mensen met een zeer slecht gezichtsvermogen.
 • Sommige dragers met ernstige refractiefouten (bij- of verziendheid of astigmatisme) vinden het enorm prettig om altijd scherp te zien, vooral als ze 's nachts onverwachts wakker worden.

Risico's andere aandachtspunten

Het grootste risico van langdurig draagbare contactlenzen is infectie, die kan leiden tot blindheid. Andere risico's zijn neovascularisatie van het hoornvlies (hierbij groeien de bloedvaten in uw ogen in de richting van uw iris in een wanhopige poging te voldoen aan de behoefte aan zuurstof), ontsteking en irritatie.

Hier volgen een aantal manieren waarop die risico's kunnen worden verlaagd:

 • Haal de langdurig draagbare contactlenzen, indien mogelijk, eruit voordat u gaat slapen.
 • Haal contactlenzen uit uw ogen voordat u gaat zwemmen.
 • Pak uw lenzen niet vast zonder uw handen te hebben gewassen.
 • Vermijd rook en andere omstandigheden met een slechte luchtkwaliteit.
 • Draag geen contactlenzen die over de houdbaarheidsdatum zijn.
 • Volg alle instructies van uw oogzorgspecialist en de fabrikant van de contactlenzen.

Wat zijn voor mij de beste langdurig draagbare contactlenzen?

Hoelang u uw contactlenzen in kunt houden, hangt af van twee zaken: het type lens, en de beoordeling van uw oogzorgspecialist of uw ogen lenzen 's nachts kunnen verdragen.

Het is van doorslaggevend belang om de voor- en nadelen van langdurig draagbare contactlenzen samen met uw oogzorgspecialist tegen elkaar af te weten. Hij of zij zal ook de aanpassingsperiode in de gaten houden om er zeker van te zijn dat de lenzen wel geschikt voor u zijn.

Haal uw contactlenzen eruit als uw ogen geïrriteerd zijn, rood of als u niet goed ziet. Bespreek tot slot veranderingen of problemen altijd met uw oogzorgspecialist, vooral als u net contactlenzen draagt.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

More Articles