Siliconenhydrogel contactlenzen zijn vernoemd naar het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Net als met veel dingen, zijn contactlenzen beter geworden naarmate mensen betere technologieën en materialen ontwikkelden. Maar hoe maken verschillende soorten siliconenhydrogel contactlenzen precies beter? We nemen door wat ze zijn en hoe ze verschil uitmaken.

Wat zijn siliconenhydrogel contactlenzen?

Zachte lenzen werden mogelijk in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw door de ontwikkeling van hydrofiele polymeren: grote moleculen die bestaan uit herhalingen (denk aan een lange trein met veel wagons). Die werden “hydrofiele gels” genoemd.

Siliconenhydrogels zijn de meest recente in een reeks ontwikkelingen die zijn gericht op het verhogen van de zuurstofdoorlaatbaarheid (voor meer draagcomfort, langere draagbaarheid en betere gezondheid van de ogen), vocht aantrekkend vermogen (meer draagcomfort) en klinisch functioneren van contactlenzen. Silicone heeft een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid, waardoor ze meer zuurstof toelaten dan water, dus zuurstofdoorlaatbaarheid is niet langere afhankelijk van hoeveel water er in elke lens zit.

Soorten siliconenhydrogel lenzen

Er zijn veel soorten, zelfs generaties, siliconenhydrogels die tegenwoordig voor de vervaardiging van contactlenzen worden gebruikt. Die worden geleverd onder technische namen zoals galyfilcon, senofilcon, comfilcon en enfilcon.

Elke contactlens, van welk materiaal ook, is door de Amerikaanse FDA goedgekeurd of toegestaan onder specifieke omstandigheden voor gebruik en vervanging. Aangezien siliconenhydrogel lenzen over het algemeen het draagcomfort verbeteren en ze langere tijd kunnen worden dragen, kunt u het best met uw arts overleggen welke contactlenzen geschikt voor u zijn.

Voordelen van siliconehydrogel lenzen

Het belangrijkste voordeel van siliconenhydrogel lenzen is dat ze de wisselwerking tussen zuurstofdoorlaatbaarheid en vocht aantrekkend vermogen meer in balans brengen. Daardoor is veel mogelijk met siliconenhydrogel lenzen, zoals:

  • Langdurig dragen (soms maximaal zes opeenvolgende nachten en dagen)
  • Onafgebroken dragen (soms maximaal dertig dagen voordat ze moeten worden vervangen)
  • Meer draagcomfort en prestaties

Siliconenhydrogel lenzen kiezen

Er zijn veel verschillende soorten materialen van siliconenhydrogel die elk worden gebruikt voor het maken van contactlenzen voor verschillende behoeften ten aanzien van correctie en draagbaarheid. Dus nu u weet dat de voordelen van siliconenhydrogels kunnen helpen bij het vormgeven van uw voorkeuren, moet u voor de juiste contactlenzen voor u uw oogarts raadplegen, en het draag- en vervangingsschema beoordelen dat door de Amerikaanse FDA is goedgekeurd voor elke contactlens.

Vergeet niet dat het goedkoop kan zijn om online zuurstofdoorlatende lenzen te kopen, maar dat die niet altijd goedgekeurd of toegestaan zijn door de Amerikaanse FDA. Alle contactlenzen dienen voor u te worden voorgeschreven door  uw oogarts en op maat gemaakt voor uw ogen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles