Talloze mensen wereldwijd dragen contactlenzen, ook al weet u dat niet als u alleen maar naar ze kijkt. Als u niet bekend bent met contactlenzen, stellen we u nu voor aan deze anonieme, maar veel voorkomende kleine helpers.

Wat is een contactlens?

Een contactlens lens is een dun, gebold glaasje dat op de traanfilm die het oppervlak van uw oog bedekt, wordt geplaatst. De lens zelf is natuurlijk doorzichtig, maar wordt vaak een beetje gekleurd zodat gebruikers ze gemakkelijker kunnen zien. De contactlenzen van tegenwoordig zijn hard of zacht. De meeste mensen dragen nu zachte, maar niet zo heel lang geleden werden contactlenzen nog uit glas geblazen!

Een korte geschiedenis van de contactlens

Hoewel contactlenzen een aanvulling op de hedendaagse oogverzorging lijken, hebben ze een lange en luisterrijke geschiedenis die met niemand minder dan Leonardo da Vinci en René Descartes is begonnen. Maar pas aan het eind van de 19e eeuw vervaardigde een Duitse glasblazer een lens waar je doorheen kon kijken en die redelijk goed werd verdragen. Een Duitse oogarts kwam uiteindelijk met de eerste passende contactlens, die een paar uur kon worden gedragen.

Soorten contactlenzen

Hoewel contactlenzen nog steeds het meest worden gedragen voor zichtcorrectie, zijn er ook contactlenzen voor puur cosmetische en modieuze redenen. Kleurlenzen kunnen de kleur van uw ogen verdiepen of geheel veranderen, en funlenzen kunnen helpen speciale effecten die u op het grote scherm ziet, te creëren. 

Alle contactlenzen zijn echter medische hulpmiddelen die worden gereguleerd door de Amerikaanse FDA. Contactlenzen met sterkte en cosmetische lenzen moeten allemaal worden voorgeschreven. Dat is omdat zelfs veel voorkomende complicaties zoals infectie en ontsteking kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen of blindheid. De beste manieren om complicaties te voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • Bespreek het met uw oogarts als u overweegt contactlenzen aan te schaffen
  • Koop contactlenzen van een legitieme bron
  • Verzorg uw contactlenzen goed en houd ze schoon
  • Volg alle instructies van uw contactlenzen en uw lenzenvloeistof
  • Houdt u aan het draag- en vervangingsschema

Draag- en vervangingsschema's

Om in uw ogen en gezichtsvermogen in topconditie en gezond te houden, wordt elk paar contactlenzen gemaakt en voorgeschreven voor een bepaald draagschema. Ze moeten dus na een vooraf bepaalde periode worden vervangen.

Wegwerpdaglenzen worden de hele dag gedragen en voor het naar bed gaan weggegooid om de volgende ochtend te worden vervangen door een paar nieuwe. Andere lenzen hebben een ander vervangingsschema.

Wat uw levensstijl en voorkeuren ook zijn, uw oogarts kan u helpen de juiste lenzen met de juiste oogverzorgingsoplossingen voor u uit te zoeken. Vergeet niet om altijd een specialist te raadplegen met vragen over de gezondheid van uw ogen en gezichtsvermogen.

Hebt u een vraag over CooperVision-lenzen of gezichtsvermogen in het algemeen? Kijk dan eens naar de antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen. Raadpleeg uw opticien voor meer uitleg.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles