Bindvliesontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd, kan best eng zijn als u er voor het eerst last van krijgt. Waarschijnlijk hebt u dan een jeukend en onprettig gevoel in uw ogen, zien ze er korstig uit en rood en voelt u zich sowieso niet lekker.

Uw hoornvlies (het witte gedeelte rond uw pupillen) wordt rood of helemaal roze. Maar ook al ziet u er even uit als een vampier, u moet zich er niet al te veel zorgen over maken. Na een week of zo is het wel weer verdwenen.

Wat moet u nog meer weten voor verlichting en informatie over conjunctivitis? Lees snel verder!

Hoe besmettelijk is conjunctivitis?

Op sociale media zien we vaak van tieners en jongere kinderen de vraag: “Hoe krijg je conjunctivitis?” Het antwoord: “Conjunctivitis is snel opgelopen. Heel snel zelfs. De infectie wordt overgedragen via hoesten, niezen of aanraken, en onder de juiste omstandigheden kan het zich als een lopend vuurtje verspreiden.

Dus conjunctivitis is besmettelijk? Absoluut!

Het komt heel vaak voor bij schoolkinderen en is ontzettend besmettelijk. Dat betekent dus dat contact met anderen de eerste dagen na het oplopen van de infectie zo veel mogelijk moet worden vermeden. De mond bedenken en vaak de handen wassen met heet water en zeep kan verspreiding helpen beperken.

Als u of uw kind conjunctivitis heeft, probeer contact met anderen dan zo veel mogelijk te mijden. Dus de eerste 36-48 uur na het oplopen van de infectie niet naar school of naar het werk, want dat is over het algemeen de besmettingsperiode voor bacteriële conjunctivitis.

Raadpleeg uw arts voor meer informatie, vooral als de aandoening langer duurt dan vijf dagen.

Wat is conjunctivitis?

Het nauwkeurigere antwoord is dat conjunctivitis een ontsteking van het bindvlies is, de doorzichtige vlies over uw ogen.

Conjunctivitis kan een bacteriële of virusinfectie zijn. Het verschil tussen die twee is niet altijd even duidelijk. Bij bacteriële conjunctivitis is van de een op de andere dag doorgaans sprake van meer korstvorming. Dat wordt veroorzaakt door afscheiding uit het oog. Virale conjunctivitis beperkt zich tot één oog, terwijl de bacteriële vorm zich doorgaans verspreidt naar beide ogen. 

De bacteriële vorm van conjunctivitis is te behandelen met antibiotica. De virale vorm verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Maar nogmaals, als u na vijf dagen nog geen verbetering ziet, ga dan naar de dokter.

Behandelingen voor conjunctivitis

Zoals we al aangaven, verdwijnt conjunctivitis doorgaans vanzelf na een paar dagen. Om de bacteriële vorm snel de deur uit te krijgen en sneller van conjunctivitis af te zijn, zijn er receptvrije antibioticumdruppels die bij de meeste drogisterijen of apothekers te krijgen zijn.

Probeer als natuurlijke remedie tegen conjunctivitis thuis warme kompressen op de ogen. Dat verlicht, evenals rust en ontspanning.  Probeer de televisie te mijden en deel de washandjes met kompressen absoluut niet. Dat verspreidt de infectie namelijk - heel snel.

Zoals u zich wel kunt voorstellen, is het bepaald niet grappig als een heel gezin met tekenen en symptomen van conjunctivitis rondloopt. Zodra u doorhebt dat er sprake is van een infectie, volg dan de hierboven genoemde algemene stappen, ga naar uw huisarts als de aandoening aanhoudt, en dan volgt herstel van deze irritante, maar voornamelijk onschuldige oogaandoening snel genoeg.  

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles