Voelen uw ogen vochtiger aan dan u normaal vindt?

Als u rode, tranende ogen hebt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Als het van een uitwendige irriterende bron komt, kan de reactie van uw ogen volstrekt normaal zijn.

Tranen helpen onze ogen kalmeren, en houden ze vochtig. Als we met stof of rook te maken krijgen, zorgen uw ogen voor bescherming in de vorm van tranen. Maar als u nu voortdurend tranende ogen hebt, zelfs als u van omgeving verandert?

Laten we eens een paar mogelijke oorzaken hiervan doornemen en wat u daartegen kunt doen.

Oorzaken van tranende ogen 

Als u rode en tranende ogen hebt, kan een van de belangrijkste oorzaken een allergie zijn. Misschien had u als kind geen last van allergieën. Maar naarmate we ouder worden, veranderen onze lichamen, en wat het ene jaar prima was, kan in het volgende zomaar veranderd zijn.

Verandering van omgeving kan ook een allergische reactie teweegbrengen.

Dat hoeft geen verhuizing naar een pollen- of stuifmeelrijk gebied te zijn, maar iets veel subtielers. Stel uzelf deze vragen:

  • Bent u onlangs verhuisd?
  • Heeft een van uw vrienden onlangs een ander huisdier?
  • Hebt u een nieuwe baan?

Elk daarvan kan een nieuwe irriterende factor voor uw ogen betekenen.

Een nieuw huis of appartement - zelfs al zien die er nog zo schoon uit - kan iets in zich herbergen waardoor uw ogen gaan tranen. Op uw nieuwe werkplek kan de airconditioning ervoor zorgen dat uw ogen uitdrogen, waardoor ze harder moeten werken om de vochtigheidsgraad op peil te houden. En het nieuwe huisdier van uw vrienden kan voor haartjes of huidschilfers in uw ogen zorgen - zelfs als u niet bij uw vrienden o bezoek bent geweest.

Als geen van deze situatie op u van toepassing is, zijn er nog andere redenen te bedenken voor uw overmatig tranende ogen. Leeftijd hoort daarbij.

Behandeling voor tranende ogen: wat kunt u eraan doen?

Naarmate we ouder worden, wordt de kwaliteit van onze tranen minder. Tranen zijn namelijk meer dan alleen maar water. Ons lichaam maakt een mengsel aan dat onze ogen smeert. Als onze ogen niet voldoende vocht krijgen, kunnen ze gaan overcompenseren door tranen te vormen. Vandaar de tranende ogen.

Als sprake is van een chronische aandoening, kan uw arts u vertellen wat kan helpen. Actie ondernemen is belangrijk.

De oorzaak van uw tranende ogen kan afkomen van iets wat heel gemakkelijk opgelost kan worden, dus er is geen reden om het zoeken naar een oplossing uit te stellen. Zelfs als er een operatieve ingreep nodig is voor uw aandoening, kan dat vaak poliklinisch gebeuren. Dus waarom zoekt u niet meteen een oplossing zodat u meer van uw leven kunt genieten?

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles