U hebt vast weleens gehoord van “glaucoom” (spreek uit: “glou-KO-hum”), maar misschien weet u niet precies wat het is, behalve dat het een oogprobleem is.

Hier volgt een definitie van glaucoom die u zoekt (in alledaagse bewoordingen).

Het is een oogaandoening waarbij schade aan de gezichtszenuw kan leiden tot het verlies van gezichtsvermogen. Glaucoom is de op een na belangrijkste oorzaak van blindheid, en treedt voornamelijk op bij zestigers, maar het kan ook veertigers treffen. En ook al kan het niet worden voorkomen (in elk geval niet met de huidige technologie), het kan wel succesvol worden gediagnosticeerd en behandeld als het op tijd wordt ontdekt.

Verschillende soorten glaucoom

Er zijn verschillende typen glaucoom. Eigenlijk kan het het beste worden gecategoriseerd als een groep oogaandoeningen. Twee daarvan zijn:

Openkamerhoekglaucoom

Bij deze vorm wordt vocht niet goed uit uw ogen afgevoerd, waardoor de druk in uw ogen toeneemt. Dat leidt tot een geleidelijke afname van de kwaliteit van uw gezichtsvermogen. Dat kan over een langere tijdsperiode gebeuren, dus een diagnose kan lastig zijn tenzij u regelmatig door uw oogarts wordt gecontroleerd op glaucoom.

Geslotenkamerhoekglaucoom

Ook hier wordt vocht niet goed uit de ogen afgevoerd omdat de kanalen zijn verstopt. Het verschil is dat bij deze vorm de iris van het oog niet zo wijd opent als zou moeten. De druk in het oog neemt ook sneller toe. Als dat gebeurt, kunt u ontzettende hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Dan is medische zorg direct nodig.

Operatie voor glaucoom en andere behandelingen

Aangezien het oog vocht goed moet afvoeren om de gevolgen van glaucoom om te keren, zijn daarvoor verschillende operaties. Er kunnen laserstralen worden gebruikt om de toenemende druk in het oog te verminderen.

Een minder invasieve methode zijn medicijnen op recept. Of die effectief zijn, hangt vaak samen met hoe vroeg het glaucoom is ontdekt en hoe hoog de druk in het oog is. Uw oogarts is beter in staat om aan te geven welke aanpak de beste voor u is.

Ook al is er direct beschikbare remedie tegen glaucoom, het kan wel worden beheerst en behandeld. Net zoals bij veel ziekten speelt vroegtijdige opsporing een belangrijke rol. Ga regelmatig naar uw oogarts, zelfs als u zich goed voelt.    

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles