Staar maakt uw ooglenzen troebel, waardoor het lastig is om scherp te zien. Dat kan optreden wanneer eiwitten zich ophopen en een troebele laag op de lens vormen.

Zoals u het zich waarschijnlijk wel kunt voorstellen, komt er dan minder licht binnen.

U kunt het haast vergelijken met condens op een cameralens die het moeilijk maakt om een scherpe foto te maken.

Symptomen van staar

Iemand met staar kan 's avonds problemen hebben met autorijden, omdat hij schitteringen (halo's) rond de koplampen van andere auto's ziet. Van die schittering kan ook overdag sprake zijn in combinatie met “mistig zicht”.

Het duurt een tijd voordat staar zich vormt. Daarom wordt het in verband gebracht met oudere mensen. Het kan zich echter ook bij jongeren en pasgeborenen ontwikkelen.

Staaroperatie

Een staaroperatie klinkt in eerste instantie misschien een beetje eng, maar wordt vaak en poliklinisch gedaan. U bespreekt eerst met de behandelende oogarts uw opties en aanbevelingen.

U krijgt een plaatselijke verdoving en soms wordt ultrageluid gebruikt om de staar af te breken zodat u weer scherp kunt zien. Ook al is het nog steeds een operatieve ingreep en geen gezellig dagje aan het strand, deze procedure verloopt doorgaans snel en gemakkelijk.

In andere gevallen wordt een kunstlens ingebracht. Als u in beide ogen staar hebt, kunt u twee afspraken voor een operatieve ingreep verwachten, zodat het ene oog volledig kan helen voordat aan het andere oog wordt geopereerd.  Maar nogmaals, uw oogarts kan u verder adviseren over uw specifieke behoeften.

Preventie van staar

Gegevens uit het Nurses' Health Study hebben aangetoond dat gezonde voeding boordevol vitamine-C en -E, samen met luteïne en zeaxanthine, kan helpen bij staar.

Dus “ja” zeggen tegen verse groene bladgroenten en “nee” tegen een sigaret naderhand helpt de vorming van staar te vertragen, volgens dit onderzoek en anderen.

Betekent dat genoeg kool eten het proces van reeds aanwezige staar volledig zal omkeren? Nee. Daarvoor moet u bij de oogarts zijn. Kool, spinazie en sareptamosterd kunnen echter wel proactief helpen tegen de vorming van staar.

Als u al staar hebt, bespreek dan met uw oogarts wat voor u de beste behandelwijze is. Hij of zij kan adviseren te wachten met een operatie. Ook als dat niet het geval is, dan is er nog geen reden om genieten van scherp zicht uit te stellen. De procedure is relatief eenvoudig en normaal.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles