Bifocale contactlenzen zijn lenzen die zijn ontworpen om problemen aan te pakken die het gevolg zijn van presbyopie door verschillende sterktes in de lenzen te verwerken.

“Presbyopie” is het gezichtsprobleem waarmee iedereen tussen de 40 en 45 wordt geconfronteerd. In dat tijdsbestek verliezen uw ogen het vermogen om duidelijk schep te stellen op kleine letters dichtbij, zoals een krant, menu of boek.

Met bifocale lenzen kunt u weer lezen. Maar zoals we inmiddels hebben geleerd, hoeft dat geen bifocale bril te betekenen. Om meer te weten te komen lopen we de bifocale lenzen met u door en waar u aan moet denken als u overweeg bifocale contactlenzen aan te schaffen.

Wat zijn bifocale contactlenzen?

Bifocale contactlenzen zijn lenzen waarin twee verschillende sterktes zijn verwerkt. Eén sterkte is voor dingen van dichtbij lezen, en de andere voor normaal zicht veraf. De dubbele sterktes helpen mensen met presbyopie, waarbij leeftijdsafhankelijke veranderingen aan het oog moeite met het scherp stellen van voorwerpen van dichtbij met zich meebrengen.

Wat is het verschil tussen bifocale en multifocale lenzen?

Bifocale contactlenzen zijn ontworpen met een scherpe grens tussen de sterkte voor dichtbij zien en die voor ver zien. U schakelt tussen twee zones, zoals u dat ook bij een bifocale bril zou doen. Multifocale lenzen hebben een geleidelijke overgang tussen dingen dichtbij en veraf zien.

Soorten bifocale contactlenzen

Er zijn twee ontwerpen voor bifocale contactlenzen. De eerste is praktisch als een bifocale bril, met een afzonderlijk deel voor elke sterkte. Die worden gesegmenteerde bifocale lenzen genoemd. Doorgaans zit de sterkte voor dichtbij zien in het onderste gedeelte van de lens, en die voor normaal in de verte zien in de rest van de lens.

Het tweede type bifocale contactlens heeft een concentrisch ontwerp. In het midden van de lens zit de sterkte voor het normale zicht, en in de omliggende ring zit de sterkte voor dichtbij zien. Dat heet een concentrische of simultane bifocale lens.

Er zijn zachte en harde bifocale lenzen.

Bifocale contactlenzen kiezen

Hier volgen een aantal goede aandachtspunten voor de beslissing of bifocale contactlenzen geschikt zijn voor u.

Voordelen van bifocale lenzen

 • Het prettige aan bifocale lenzen is dat:
 • U niet langer een leesbril nodig hebt.
 • U een goede gezichtsscherpte hebt voor zowel dichtbij als voor veraf.
 • Ze vergelijkbaar zijn met een bifocale bril en soms minder aanpassing vergen.

Nadelen van bifocale lenzen

 • Bifocale contactlenzen zijn soms lastig omdat:
 • U moet leren overschakelen tussen sterktes.
 • Ze soms diepte zien beïnvloeden.
 • Ze kunnen vermoeiend zijn voor de ogen, vooral bij intensief werk achter de computer met gesegmenteerde bifocale lenzen (met een leessterkte onder in de lens) in.

Alternatieven voor bifocale contactlenzen

Er zijn veel goede alternatieven als bifocale lenzen u niet aantrekkelijk lijken, of als u ze probeert, en u en uw oogarts besluiten dat ze niet de beste oplossing voor u zijn.

Niet-operatieve alternatieven zijn:

 • Contactlenzen voor ver zien in combinatie met een leesbril
 • Monovisiecontactlenzen
 • Multifocale contactlenzen

Vergeet niet dat nieuwe contactlenzen aanschaffen een beslissing is die u samen met uw oogzorgspecialist moet nemen. De juiste sterkte en pasvorm zijn van cruciaal belang voor de gezondheid, het draagcomfort en het functioneren van uw ogen.

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

Categories: Soorten contactlenzen
More Articles