Hygiëne is een van de belangrijkste factoren bij de preventie van infecties en andere problemen die niet alleen de gezondheid van uw ogen treffen maar ook uw gezichtsvermogen op lange termijn.

Hier volgen een aantal zaken die u wel of niet moet doen als u uw contactlenzen reinigt, en de redenen waarom.

Hoe reinigt u contactlenzen?

Was uw handen met water en zeep voordat u uw contactlenzen aanraakt.

Gebruik, indien mogelijk, antibacteriële zeep en droog uw handen aan een pluisvrije doek. Gebruik geen olie of zeep op basis van lotion, die uw lenzen troebel of vies kunnen maken.

Gebruik elke keer verse lenzenvloeistof.

Gebruik geen kraan- of steriel water, speeksel, fysiologische zoutoplossing of kunsttranen. Geen van deze desinfecteren of reinigen uw contactlenzen.

Wrijf uw contactlenzen tussen uw vingers en spoel ze naderhand af met verse lenzenvloeistof.

Uit onderzoek is gebleken dat “wrijven en afspoelen” de beste manier is om contactlenzen te reinigen, zelf met lenzenvloeistof die u niet hoeft in te wrijven. Raak uw lenzen niet met uw nagels aan. Nagels zijn niet alleen scherp, maar ook een broeiplaats voor bacteriën en vuil.

Spoel uw lenzenbewaardoos met verse lenzenvloeistof en laat die open en op zijn kop drogen.

Reinig uw doosje niet met water, aangezien dat verontreinigingen en micro-organismen kan bevatten. Laat uw lenzenbewaardoos ook niet naast het toilet of op een vochtige plek achter om schimmel en bacteriën geen kans te geven.

Andere manieren om uw contactlenzen schoon te houden

Zet lenzenvloeistof niet over in een kleinere fles voor op reis of om te bewaren, want dat kan de steriliteit van uw lenzenvloeistof in geding brengen.

Laat de dop van uw lenzenvloeistoffles er goed op zitten en vermijd contact met oppervlakken of voorwerpen als u de fles hebt geopend.

Vervang uw lenzenbewaardoos minstens elke drie maanden.

Draag uw contactlenzen nooit langer dan 30 dagen nadat u ze voor het eerst hebt ingezet.

Vermijd rook en andere vervuilers, die in uw ogen kunnen komen en irritatie en infectie kunnen veroorzaken.

Volg instructies altijd op

De instructies bij uw contactlenzen, uw lenzenbewaardoos en uw lenzenvloeistof zijn, samen met de instructies van uw oogarts, bedoeld voor de optimale verzorging en prestaties van het dragen en reinigen van uw specifieke lenzen.

Tot slot is uw oogarts uw bondgenoot bij het in topconditie houden van uw ogen en uw gezichtsvermogen. Spreek jaarlijks met hem of haar door of uw contactlenzen en reinigingssysteem nog steeds geschikt zijn voor uw ogen en uw levensstijl.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles