De hedendaagse contactlenstechnologie geeft lenzendragers een bredere keuze over hoelang ze hun lenzen dragen in vergelijking met die in het verleden.

Iemands eigen voorkeur bepaalt grotendeels welk schema het beste voor hem werkt. Dag-, tweewekelijkse en maandlenzen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

In dit artikel nemen we de maandlenzen met u door.

Zijn maandlenzen geschikt voor u?

Maandlenzen kunnen veel voordelen hebben:

  • Langdurig draagbare contactlenzen
  • Sommige maandlenzen kunnen wel zeven dagen achter elkaar worden gedragen zonder dat u ze uit uw ogen moet halen.
  • Contactlenzen dragen die niet zijn goedgekeurd om mee te slapen, kunnen risico's voor uw ogen met zich meebrengen omdat de lenzen uw ogen zuurstof onthouden. Deze risico's zijn onder meer infecties en neovascularisatie van het hoornvlies. Bij neovascularisatie groeien er bloedvaten in uw hoornvlies.
  • Overdag zorgen uw geopende ogen voor zuurstoftoevoer aan uw hoornvlies. Maandlenzen en andere langdurig draagbare contactlenzen zijn doorgaans siliconenhydrogel lenzen met een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid: er kan vijf of meer keer zuurstof door de lens vergeleken met standaard contactlenzen.
  • Praat, zoals altijd, eerst met uw oogzorgspecialist voordat u nieuwe of andere contactlenzen gaat aanschaffen.
  • Minder lenzen met de keuze voor maandlenzen
  • Maandlenzen zijn over het algemeen waarschijnlijk iets goedkoper dan daglenzen als u elke dag uw lenzen draagt. 

Draagcomfort

Naast meer zuurstof doorlaten om uw ogen helder en wit te houden kan het siliconenhydrogel in maandlenzen ook meer draagcomfort met zich meebrengen. Uw ogen kunnen beter ademen en blijven toch vochtig. Dat is een balans die is bereikt met betere contactlenstechnologie.

Maandlenzen, tweewekelijkse lenzen of daglenzen. De keuze is aan u

Praat altijd met uw oogzorgspecialist voordat u nieuwe of andere contactlenzen gaat aanschaffen. Uw oogzorgspecialist zal ervoor zorgen dat uw contactlenzen voorgeschreven en op maat zijn voor uw ogen, zodat ze zowel uw gezichtsvermogen als uw ogen in topconditie houden.

Als het gaat om draagschema's, is de keuze voor maand-, tweewekelijkse of daglenzen vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar uw oogzorgspecialist kan u extra advies geven voor de beste keuze voor uw levensstijl. Hij of zij kan ook uw gezichtsvermogen in de gaten houden terwijl u zich aanpast aan uw nieuwe contactlenzen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

More Articles