Hoe u contactlenzen moet inzetten is een vraag van iedereen die voor het eerst lenzen gaat - of wil gaan - dragen.

Als u dat nooit eerder hebt gedaan, klinkt die procedure in eerste instantie misschien een beetje vreemd. Instinctief willen we voorwerpen toch altijd uit onze ogen houden?

Rustig maar. Contactlenzen inzetten is een ongelooflijk gemakkelijke procedure, en wij zijn er om u bij elke stap te helpen. U moet wel even oefenen, maar u zult het snel genoeg met alle gemak zelf kunnen.

Lenzen inzetten in vijf stappen

Denk er in de eerste plaats vooral niet aan alsof u iets in uw ogen stopt. Dat is namelijk niet zo. U zet contactlenzen op uw ogen, waar ze lekker blijven zitten en u helpen alles scherp te zien. Laten we nu eens kijken naar de feitelijke procedure. Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om contactlenzen in te zetten.

1. Was uw handen.

U wilt er zeker van zijn dat er niet per ongeluk stofdeeltjes, bacteriën of make-uprestjes op uw lens komen, aangezien die uw ogen kunnen irriteren. Gebruik ook voldoende zeep zonder vochtinbrengende middelen of parfum erin. Spoel uw handen goed af en droog ze. Dit is dus om te voorkomen dat er ongewenste zaken in uw ogen terechtkomen. Laten we nu de contactlenzen inzetten.

2. Begin altijd met hetzelfde oog.

Uw contactlenzen zijn specifiek aangemeten voor elk oog, links of rechts. Net als uw schoenen kunt u ze niet omgekeerd gebruiken. Aangezien uw contactlenzen er in de bewaardoos precies hetzelfde uitzien, helpt het als u met uw rechteroog begint als u rechtshandig bent, of met uw linker als u linkshandig bent. Als u uw contactlenzen elke keer op dezelfde manier inzet, onthoudt u beter welke lens in welk oog hoort. Dit is de gemakkelijke manier om contactlenzen de eerste keer in te zetten. En dat is wat we willen.

3. Pak de lens voorzichtig uit de lenzenhouder.

Zet de lens op uw wijsvinger. Bekijk hem. Zit de bolling aan de onderkant, zoals een schaal? Als dat zo is, dan is het goed! U bent er bijna. Reinig ze met lenzenvloeistof en u kunt uw lenzen inzetten en uw dag beginnen.

4. Houd uw ooglid omhoog en zet uw contactlens erin.

Gebruik uw vrije hand om uw ooglid omhoog te trekken en de lens erin te zetten. Veel mensen kijken weg als de lens op het oog gaat. Dat kunt u ook doen, maar u kunt ook gewoon naar de lens kijken. Het maakt niet uit.

5. Knipper met uw ogen en glimlach - dat is het!

Dat klopt. Knipper gewoon met uw ogen en kijk in de spiegel als u wilt. Als alles goed voelt en er goed mee ziet, bent u klaar. We zeiden toch al dat het een makkie was!

Mythes over hoe u contactlenzen moet inzetten

We gaan even een aantal mythes naar het rijk der fabelen verwijzen over hoe contactlenzen moeten worden ingezet en hoe ze moeten worden gedragen:

  • Wat als mijn contactlens naar de achterkant van mijn oog verschuift?
  • Eenvoudig gezegd, gebeurt dat niet. Dat is onmogelijk. Het bindvlies, dat het witte gedeelte van uw ogen bedekt, voorkomt dat.
  • Wat als mijn contactlenzen aan mijn ogen blijven plakken en niet meer loskomen?

Maakt u zich geen zorgen. Uw contactlenzen blijven niet vastzitten als kleine zuignappen. Ze zijn zo gemaakt om op het oog te blijven zitten en ook om zo los te komen als u ze eruit moet halen. Dus dat…

Vallen mijn contactlenzen niet steeds uit mijn ogen?

Welnee. Dat is een mythe, die misschien is aangewakkerd door oudere films en series waarin een hoofdpersoon een harde contactlens verliest. In werkelijkheid is het heel onwaarschijnlijk dat dat gebeurt met de zachte contactlenzen van tegenwoordig. 

We hopen dat deze tips over het inzetten van contactlenzen u zullen helpen met uw lenzen en dat u een aantal mythen over contactlenzen armer bent. Net als voor elke nieuwe activiteit geldt dat hoe vaker u het doet, hoe gemakkelijker het wordt om contactlenzen in te zetten. Binnenkort doet u het zonder erbij na te denken.

Als u praktische hulp nodig hebt, aarzel dan niet om het uw oogzorgspecialist te vragen. Hij of zij zal u graag persoonlijk door de procedure heen helpen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

More Articles