De ogen van uw kinderen regelmatig laten controleren is belangrijk. Uiteindelijk speelt het gezichtsvermogen een doorslaggevende rol in hoe uw kind over de wereld leert. Maar hoe vroeg moet u daarmee beginnen?

Kinderen zouden hun eerste uitgebreide oogonderzoek op 3-jarige leeftijd moeten krijgen. Tenzij hun oogarts anders voorstelt, zouden ze elke twee jaar een oogcontrole moeten ondergaan.

Oogcontroles bij de opticien zijn belangrijk, ook zodra uw kind naar school gaat en oogtests krijgt. Bij oogtests wordt de gezichtsscherpte (duidelijkheid en scherpte) onderzocht, maar bij gezonde ogen gaat het meer dan alleen maar een zicht van 100%.

Andere zaken op het gebied van het zicht, zoals kleuren zien en bewegingen volgen, kunnen voor problemen zorgen die niet bij de oogtests worden onderzocht.

Hier volgen nog meer tips om u te helpen de ogen van uw kinderen gezond te houden.

Zaken waarop u moet letten als het gaat om het gezichtsvermogen van uw kinderen

Observeer hoe uw kind naar dingen thuis en op school kijkt. Een aantal tekenen die erop duiden dat uw kind moet worden gecontroleerd op mogelijke gezichtsproblemen, zijn:

  • Te dicht bij de televisie of het schoolbord zitten. Wanneer kinderen niet scherp meer kunnen zien, is een van de manieren om dat te compenseren door dichterbij gaan zitten of dingen dichter bij hun gezicht houden.
  • Loensen of andere tekenen van ongemak. Gezichtsproblemen kunnen ervoor zorgen dat kinderen gaan loensen, vaak in hun ogen gaan wrijven, ongebruikelijk gevoelig zijn voor licht of hun hoofd schuin houden als ze dingen bekijken.
  • Coördinatieproblemen. Een slechte hand-oog- of lichaam-oogcoördinatie tijdens lichamelijke activiteiten, zoals overgooien of fietsen, kan het gevolg zijn van niet goed meer zien. 
  • Ongebruikelijk weinig oplettend of belangstelling laten zien. Een korte concentratiespanne en gauw afgeleid zijn zijn kenmerken van ADHD, maar deze symptomen horen ook bij gezichtsproblemen. Gezichtsproblemen op jonge leeftijd kunnen gemakkelijk leiden tot verminderde aandacht voor activiteiten, zoals lezen, kleuren of puzzelen.

Het eerste bezoekje aan de oogarts

Het eerste bezoek van uw kind aan een opticien, of aan een andere specialist, kan verwarrend zijn. Van tevoren verwachtingen doornemen is een goede manier om ze gerust te stellen. U kunt:

  • Verhalen voorlezen waarin de hoofdpersonen naar de oogarts gaan.
  • Mogelijke opdrachten beschrijven, zoals plaatjes of de Snellenkaart bekijken.
  • Ze voorbereiden op de mogelijkheid dat ze oogdruppels krijgen, maar druk ze wel op het hart dat er geen naalden bij aan te pas komen.
  • Uitleggen dat er geen fout antwoord is op vragen van de opticien.

Goede gewoonten met betrekking tot het gezichtsvermogen beginnen vroeg. Zoek een oogarts voor uw kind, of vraag uw oogarts om meer tips.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles