Baby's ervaren de wereld op een heel andere manier dan volwassenen, en dat begint met hoe ze zien. Laten we eens kijken naar het zicht bij kinderen, hoe dat zich ontwikkelt en wat u als ouders kunt doen zodat ze sterke, gezonde ogen krijgen.

Zicht bij de geboorte: een heel nieuwe wereld

Gefeliciteerd! Uw hartendief is gearriveerd. De geboorte heeft zijn wereld en de uwe vast helemaal op zijn kop gezet, en het kan even duren voor hij zijn ogen opent. Zodra hij dat doet, controleren de artsen en verpleegkundigen hem, naast de standaardcontroles bij de geboorte, ook op aangeboren oogproblemen. Doorgaans gebruiken ze ook een zalf om infectie te voorkomen.

Het zicht van een pasgeborene is heel anders dan dat van een volwassene of zelfs van een peuter. Uw pasgeborene kan nog niet in kleur zien, maar alleen in grijstinten. Hij ziet ook wazig, met een gezichtsscherpte van ongeveer 5%, en kan ook niets scherpstellen dat verder dan 20 tot 30 cm verderop staat. Pasgeborenen zijn ook niet erg gevoelig voor licht: er is bijna 50 keer zo veel licht nodig dan normaal voordat ze het opmerken.

Bij de geboorte is het oog van uw pasgeborene ongeveer driekwart van een volwassen oog groot. In de eerste paar weken zullen de structuren en receptoren in zijn oog, samen met de zenuwen in zijn oog en hersenen, zich ook gaan ontwikkelen. Dat blijft in de volgende twee jaar zo doorgaan. Laten we eens kijken naar wat er gebeurt tijdens deze visuele ontwikkeling.

Wat kunt u doen?

Help uw baby aan een geweldige start door:

  • Goede prenatale zorg en voeding
  • Uw baby felle, sterk contrasterende dingen te geven
  • Een nachtlampje voor uw baby zodat hij om zich heen kan kijken als hij in zijn wieg wakker wordt
  • Uw uiterlijk radicaal veranderen

De ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen: het eerste jaar

Na een paar weken kan uw baby de meeste kleuren zien, maar in de daarop volgende maanden zal het zien van kleuren zich blijven ontwikkelen. In deze eerste paar maanden begint ook de gezichtsscherpte sterker te worden en neemt de gevoeligheid voor licht toe.

Dan beginnen ook de ogen van uw baby te leren samen te werken. Bij het ontwikkelen van deze coördinatie is het normaal dat zijn ogen afdwalen of gaan loensen. Dat is geen punt van zorg tenzij u opmerkt dat uw kind voortdurend loenst. De coördinatie van de ogen van uw baby betekent dat ook het zien van diepte zich ontwikkelt, en dat zijn oog-hand-coördinatie steeds beter wordt.

Na zes maanden zou het onderscheiden van kleuren en gezichtsscherpte volledig moeten zijn ontwikkeld. Dat betekent dat het tijd is voor het eerste oogonderzoek van uw baby. Omdat uw baby nog geen letters of een Snellenkaart kan lezen zoals u, zal zijn of haar oogarts non-verbale tests doen om hem op bij- of verziendheid, astigmatisme en andere visuele problemen te controleren.

Tot zijn tweede levensjaar zal uw hartendief nog flink bezig zijn met het afstellen van zijn visuele vermogens, zoals volgbewegingen, meer diepte zien en hand-oogcoördinatie. Het gezichtsvermogen van kinderen blijft zich tot in de schooljaren ontwikkelen. Dan verbetert hun visuele perceptiesysteem zodat ze vormen, kleuren, letters en getallen kunnen herkennen om te kunnen lezen en schrijven.

Wat kunt u doen?

Help uw kind visuele vaardigheden te ontwikkelen door:

  • Veel fel gekleurde, verschillende en veranderende visuele prikkels aan te bieden
  • Zijn armen en benen gelijktijdig te bewegen om bilaterale en binoculaire ontwikkeling te stimuleren
  • Met hem te praten terwijl u door de kamer loopt
  • Een nachtlampje in zijn kamer op te hangen
  • Geef hem een babygym of ander speelgoed waarmee hij verschillende vormen en kleuren kan ontdekken
  • Speel “in de maneschijn” en “kiekeboe” met uw kind
  • Geef hem blokjes of lego die hij kan vastpakken en aanraken

Teken van gezichtsproblemen bij kinderen

Waar moet u op letten als het gaat om het gezichtsvermogen van uw kind? Een aantal veel voorkomende tekenen en symptomen van gezichtsproblemen bij kinderen zijn:

  • Voortdurend loensen van één of beide ogen
  • Waterige, tranende ogen (kan worden veroorzaakt door verstopte traanbuizen)
  • Rode of korstige oogleden (doorgaans een teken van oogontsteking)
  • Extreme gevoeligheid voor licht, vooral bij jonge kinderen (kan duiden op hoge oogdruk)
  • Witte pupillen (kunnen duiden op kanker, netvliesproblemen, staar en andere problemen)
  • Moeite met volgen van voorwerpen en mensen
  • Prentboeken en lezen links laten liggen bij oudere kinderen
  • Steeds dichter bij het schoolbord of de televisie gaan zitten

Uw oogarts is uw bondgenoot bij de controle en het in stand houden van de gezondheid van uw ogen en uw gezichtsvermogen. Dat is vooral in de kindertijd belangrijk bij de snelle veranderingen en groei tijdens de ontwikkeling van het zicht. Uw kind zou na zes maanden regelmatig uitgebreide oogcontroles moeten ondergaan. U kunt met vragen altijd terecht bij uw oogarts. Hij of zij kan helpen uitzoeken wat er aan de hand is en u helpen de beste beslissingen te nemen ten aanzien van het gezichtsvermogen van uw kind.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles